Magnus Odén Bygg AB

Galleri

Pappspänning av tak och väggar. Pappen fuktas så att den sväller när den sedan torkar spänns pappen. Snabbt, snyggt och effektivt. Metoden användes från slutet av 1800-talet ända in på 40 talet. Idag använder vi ofta metoden i hus från den tiden.

Här spänner vi papp i ett hus i södra roslagen.

Större pappspänt tak norr om Stockholm.

Här är pappen uppspikad. I nästa steg döljs spikraderna med torremsor.

Kilsågade golv med fris. Här ville kunden ha ett flytande golv. Lagt i nybyggt hus i Vallentuna.

I tusentals år har vi människor använts oss av järnoxid som pigment. På 1700- och 1800-talet så spreds Falurödfärg och blev omåttligt populärt runt om i landet. På bilden till vänster har vi rödfärgat ett hus på Ortala bruk.

Renskrapning av fasad från 1904. Med speedheater, bra skrapor och lite vana så får man en trären yta som är redo för ny linoljefärg.

Långsida färdigstrykt med Engwall o Claessons utmärkta linoljefärg. Ett vackert hus strax norr om Stockholm.

Vävspända tak har använts länge för att åstadkomma ett helt slätt tak med minimalt förarbete. Sedan 1800-talets andra hälft används oftast juteväv som ersatte linneväven. Metoden går utmärkt att använda även i nyproduktion. Tekniken är snabbare, ofta billigare och framförallt mycket slätare och vackrare än gipstaken som idag ofta monteras.

Väven makuleras med tunt papper för att jämna ut strukturen från väven. När allt torkat är väven spänd som ett trumskinn och håller sig så i många år framåt. Bilderna är från två vävtak vi spände i en 50-talsvilla i Åkersberga.

Väven fästs i en spännram med pappspik. Taket blir helt slätt oavsett hur ojämn ytan ovanför är.